Tips & tricks: Kuhinjski aparati i njihov raspored u kuhinji po mjeri

Raspored kućanskih aparata u kuhinji po mjeri

Već time što ste se odlučili za kuhinju po mjeri vašeg prostora znatno ste si olakšali planiranje kuhinje koja će odgovarati svim vašim potrebama. Kod osmišljavanja rasporeda vaše nove kuhinje, posebnu pažnju obratite na raspored kuhinjskih aparata.

6 savjeta ključnih za planiranje rasporeda kuhinjskih aparata

Prvo što trebate odlučiti kada dizajnirate svoju novu kuhinju je kuhinjski raspored. Važno je uključiti potrebe članova obitelji i svih koji će kuhati u vašoj kuhinji kako biste, uz našu  stručnu pomoć, osmislili najbolji mogući „protok“ u kuhinji. Prilikom planiranja rasporeda iznimno je važno voditi računa o tome koliko prostora treba za otvaranje vrata kuhinjskih aparata i ormarića.

raspored kucanskih aparata u kuhinji po mjeri 2

Iako je danas kuhinjski prostor često multifunkcionalan, bit kuhinje je i dalje – skladištenje, kuhanje i konzumiranje hrane. Kako biste maksimalno iskoristili prostor i uživali u svojoj novoj kuhinji pročitajte naše „Tips&Tricks“:

  • Pomno razmislite o svojim potrebama u kuhinji po mjeri kako bi svaki uređaj koji odaberete imao svrhu. Osnovni kuhinjski aparati uključuju hladnjak, pećnicu, perilicu posuđa, ploču za kuhanje i napu. Ako imate više mjesta u svojoj novoj kuhinji u nju možete smjestiti i razna kuhinjska pomagala kao što su blender, sokovnik, mikser, mikrovalnu, aparat za kavu ili bilo koji drugi uređaj koji često koristite.
  • Ako imate prozor u kuhinji bilo bi dobro ispred njega smjestiti sudoper zbog prirodne svjetlosti, ali ako nemate tu mogućnost nadomjestite prozor s led rasvjetom iznad sudopera kako bi bilo lakše temeljito oprati suđe. Uz sudoper je najbolje smjestiti perilicu posuđa kako biste što manje kapali po podu nakon ispiranja suđa.
  • Štednjak postavite do zida ili na sredinu kuhinjskog otoka tako da vam je sve potrebno za kuhanje poput zdjela, tava i kuhača nadohvat ruke. Važno je pokraj štednjaka imati dovoljno radne površine što će vam omogućiti da neometano uživate u kuhanju. Napu postavite iznad štednjaka.
  • Pećnicu ugradite u element na visinu osobe koja ju najčešće koristi, čime pečenje postaje puno ugodnije i smanjuje se mogućnost opeklina, pogotovo pri stavljanju i vađenju teških stvari iz pećnice. Prilikom ugradnje tzv. visoke pećnice morate dobro procijeniti koliko vam je veličina kuhinje i koliko  istu često koristite jer visoko postavljene pećnice nisu uvijek najidealnije rješenje zbog gubitka dijela kuhinjske radne površine koje u pripremanju hrane uvijek nedostaje, zar ne?
  • Hladnjak i mini smočnicu postavite uz rub kuhinje, što je vrlo praktično kada raspremate stvari iz trgovine.
  • Kako vam radna površina ne bi izgledala neuredno i prepuno malih kućanskih aparata predlažemo u kutnom kuhinjskom elementu (u ravnini s radnom plohom) napraviti policu na izvlačenje u kojoj će stajati aparati koji se koriste nešto rjeđe.

Što i kada kupiti od kuhinjskih aparata kod planiranja vaše kuhinje po mjeri ?

U idealnom slučaju, odmah nakon projektiranja kuhinje odaberite kuhinjske aparate koji će biti ugrađeni u vašu kuhinju po mjeri. To će majstorima za struju, pločice i vodu omogućiti da u potpunosti pripreme prostor za montažu, što dugoročno znači da nećete imati problema s nedostatkom utičnica, izbacivanjem mreže i krivo postavljenim odvodima već će cijeli proces biti planski izveden i po završetku izrade vaša kuhinja će samo sjesti na svoje mjesto, a mi ćemo vam kod ugradnje i spojiti sve kuhinjske aparate.

raspored kucanskih aparata u kuhinji po mjeri 3

Ne ostavljajte kupnju kuhinjskih aparata za kraj, jer trebate znati točne dimenzije aparata kada kuhinja krene u izradu u našoj radionici. Ako ste ih već i ostavili za kraj razmislite prije kupnje i obavezno provjerite mjere, da ne bi slučajno kupili perilicu koja ne stane u predviđeni prostor ili npr. ima izbočenu ručku, a smještena je u kutu pokraj ladica koje se neće moći otvoriti zbog izbočene ručke. Prije kupnje preporučljivo je  da se posavjetujete s nama koje kuhinjske aparate bi željeli imati u svojoj novoj kuhinji te našoj dizajnerici precizno kažete što ste kupili kako ne bi došlo do pogrešaka i kako bi vaša nova kuhinja bila funkcionalna i uistinu napravljena po vašoj mjeri. Ukoliko razmišljate o novoj kuhinji, kontaktirajte nas i krenimo zajedno u kreiranje vaše kuhinje po mjeri.

raspored kucanskih aparata u kuhinji po mjeri 4

Podijeli članak

Odgovori