Kuhinjski otok – prednosti i mane

Kuhinjski otok

Kuhinjski otok ili kuhinjski poluotok, što zapravo trebate?

Kuhinjski otoci trend su koji se održao i obilježio mnoge kuhinje po mjeri te postao srce  mnogih domova. Zbog brojnih prednosti većina modernih kućanstava ukoliko ima dovoljno prostora u svoju kuhinju uključuje kuhinjski otok ili barem poluotok. Ako vas zanimaju prednosti i mane kuhinjskog otoka pročitajte naš novi blog!

Kada osmišljavamo novu kuhinju po mjeri, ovisno o raspoloživom prostoru predlažemo kuhinjski otok koji je zasebna jedinica u kuhinji ili pak poluotok koji se nastavlja na kuhinjski element i time zauzima manje prostora. Kuhinjski otoci pružaju nam dodatnu radnu površinu, oblikuju prostor te stvaraju dojam lagodnog prelaska iz kuhinjskog prostora u dnevni boravak.

kuhinjski otok 2

U modernom i brzom načinu života otok ili poluotok preuzima funkciju blagovaonskog stola, čime u manjim prostorima dolazi do uštede prostora. Prije odluke za ili protiv kuhinjskog otoka, moramo  uzeti u obzir sve potrebe koje bi otok trebao ispunjavati. Njegove dimenzije i funkcija mogu značajno povećati troškove u izradi kuhinje po mjeri. Važno je unaprijed razmisliti hoćete li otok koristiti samo kao dodatan radni prostor za pripremu hrane i kao prostor s dodatnim ladicama za pohranu ili želite na kuhinjskom otoku imati sudoper, ploču za kuhanje ili pećnicu, što znači da prije stavljanja pločica treba provesti sve potrebne instalacije. Također, ako želite da  kuhinjski otok zamjeni blagovaonski stol treba ostaviti dovoljno prostora za sjedenje te prilagoditi visinu radne plohe.

Što u slučaju da nemate veliku prostranu kuhinju?

Ne brinite, imamo odličnu alternativu! Kuhinjski poluotok izvrstan je odabir ako nemate dovoljno prostora niti budžeta za funkcionalni samostojeći kuhinjski element. Pošto je poluotok nastavak kuhinjskih elemenata povoljnije je ugraditi instalacije.

kuhinjski otok 3

U dizanju poluotoka možemo se poigrati površinom i oblikom, s osnovnom strukturom i oblikom nogu, visinom, dužinom i opremljenošću samog poluotoka. Kao i kod otoka mogu se osmisliti ladice i police. Čak i ako je kratak, kuhinjski poluotok vrlo je praktičan dodatak kuhinji i idealan prostor za brzinski jutarnji zalogaj. A ako je malo duži, i na njega možete smjestiti do četiri stolice, može u potpunosti zamijeniti blagovaonski stol.

Više je dakako  razloga  “za” nego  “protiv” kuhinjskog otoka. Možemo nabrojati neke od njih:

“Za”

  • Povećava se radni prostor i prostor za kuhinjske aparate
  • Nudi dodatni  skladišni prostor
  • Može zamijeniti blagovaonicu
  • U domu otvorenog tlocrta postaje srce doma, na kojem objedujete, ugošćavate ili samo odmarate uz čašu vina

“Protiv”

  • Ukoliko nije dobro osmišljen može otežati svakodnevni rad u kuhinji
  • U manjim kuhinjama oduzima previše mjesta

kuhinjski otok 4

U svakom slučaju, koju god odluku donjeli, važno je imati dovoljno informacija i biti spreman na sve dodatne troškove koje nosi ugradnja otoka  u kuhinju. No valjda imati na umu da je kuhinja po mjeri važna životna investicija te da ulaganjem u prostor koji će vam biti ugodan i koristan dugi niz godina vi profitirate i poboljšavate si kvalitetu života.

Za ideje i dodatne informacije ili za dizajn i izradu vaše nove kuhinje po mjeri, javite nam se!

kuhinjski otok 5

Podijeli članak

Odgovori