Ormari po mjeri: klizna i obična vrata. Koji odabrati?

desetokrilni ormar po mjeri s običnim vratima od iverala i ručkicama

S godinama skupljamo stvari, neke koristimo svakodnevno, neke par puta mjesečno, a neke i rjeđe, no sve nam one trebaju. Bez obzira na to koliko stvari imate, vjerujemo da nam je svima cilj imati dovoljno spremišnog prostora za sve. Ormari po mjeri imaju prednost, bilo da su s kliznim vratima ili pak običnim otklopnim vratima, upravo u tome što sami organizirate razmještaj polica i spremišnog prostora. Izuzetno je važno da prostor za spremanje izgleda uredno, omogućava prilagodbu vašim potrebama i da bude funkcionalan. Bez organiziranog prostora za pospremanje može nam se učiniti kako smo u konstantnom stanju nereda.

U nastavku dajemo osnovne smjernice na koje bi trebalo obratiti pažnju pri izradi ormara po mjeri, bilo da je on sa kliznim ili običnim vratima, kako bismo vam možda pomogli ukoliko ste u nedoumici za koji biste se trebali odlučiti pri izradi, odnosno kupnji ormara po mjeri.

Ormari po mjeri sa kliznim vratima

Ormari po mjeri sa kliznim okovom najčešće ugrađujemo u predviđeni prostorna način da se konstrukcija ormara slaže na licu mjesta odnosno prilagođava se prostoru “od zida do zida” i od “stropa do stropa” . Kod takvih ormara nema potrebe raditi niti strop ormara, a niti leđa ormara jer nema opravdanih konstrukcijskih razloga za takav zahvat a cjenovno će biti puno prihvatljiviji. Nadalje, izrada ormara po mjeri pruža vam puno personaliziranih mogućnosti kao npr. odabir količine ladica, garderobnih liftova, raznih izvlačnih vješalica, košara, polica i ugradnja osvjetljenja. Sve ovo birate sami i prilagođavate svojim potrebama i naravno vašem budžetu.

U ukupnoj cijeni, ako se odlučite za ormar po mjeri sa kliznim sustavom, najveći dio otpada na klizni sistem i profile koji trebaju biti svakako aluminijski radi izdržljivosti i čvrstoće, a također preporuča se da se ne štedi ni kod odabira fronti i korpusa. Također, fronte koje ugrađujemo u klizni sustav su najčešće od iverala, ali možete kombinirati i razne druge materijale po vašoj želji poput MDF, stakla, plastike, ogledala, fotoprinta itd. 

Kod odluke izrade ormara sa kliznim sustavom treba imati na umu da ovakav ormar nije baš pogodan za selidbu odnosno mala je mogućnost da će vam odgovarati u nekom drugom prostoru ili prostoriji obzirom da je zaista prilagođen određenom prostoru u potpunosti.

ugradbeni ormari po-mjeri sa kliznim vratima od iverala sa ogledalom
Ugradbeni ormar po mjeri sa kliznim vratima od iverala sa ogledalom
ugradbeni ormari po mjeri u potkrovlju
Ugradbeni ormar po mjeri u potkrovlju
ugradbeni ormar po mjeri sa kliznim vratima i crnim lacobel staklom 3
Ugradbeni ormar po mjeri sa kliznim vratima i crnim lacobel staklom

Ormari po mjeri sa klasičnim vratima

Ormari po mjeri sa klasičnim vratima izrađuju se radi opravdanih konstrukcijskih razloga od tzv. kutija odnosno imaju i strop ormara i leđa ormara odnosno za takvu izvedbu ormara utrošiti će se znatno više  pa su samim time skuplji u svojoj izvedbi.

Korpuse i fronte mogu se izabrati od svih dostupnih materijala;  za korpuse se najčešće koristi iveral, a kod fronti imamo nešto veću mogućnost izbora koje mogu biti od iverala, zatim medijapana pa za iste imamo mogućnost obrade na CNC stroju (tzv. uklade ili pak urezane ručkice), akril , furnir, ili pak stakla za kojim je u zadnje vrijeme nešto veća potražnja. I kod izrade ovih ormara unutrašnjost također biramo i slažemo prema klijentovim željema pazeći na kvalitetan odabir okova i materijala.

Prednost ovako izrađenih ormara je prvenstveno njihova esteteska komponenta odnosno veća mogućnost izbora materijala i raznih dodataka (led svjetla, ručkice) kao i kod prostora koji su uži odnosno plići od uobičajenih. Također ovi ormari pogodniji su  za selidbe, odnosno, kako su isti  napravljeni od kutija lakše ih je prilagoditi i ukoliko je potrebno transformirati za neki drugi odgovarajući prostor.

desetokrilni ormar po mjeri s obicnim vratima od iverala i ruckicama 1
Desetokrilni ormar po mjeri s običnim vratima od iverala i ruckicama
ormar po mjeri od furnira i medijapana objesen na zid 2
Ormar po mjeri od furnira i medijapana obješen na zid
ormar po mjeri s obicnim vratima od furnira 6
Ormar po mjeri s običnim vratima od furnira

Dodatni dizajnerski savjet  kod izrade i odabira boje ormara po mjeri

Kod odabira boja fronti predlažemo da iste budu što sličnije ostalom namještaju ili boji zidova te da se ne pretjeruje s uzorcima jer ormar nije komad namještaja koji treba dominirati prostorom, već on treba biti sljubljen s njim, a njegova glavna uloga je što veći spremišni prostor. Nekim puno manjim detaljima namještaja postići ćete wow efekt u prostoriji.

Ukoliko ste se odlučili za izradu ormara, slobodno nam se javite!

Podijeli članak

Odgovori